På min leseliste står to fantasy-bøker og tre krimromaner. Jeg gleder meg til mange timers god lesing.
Kanskje du også finner noen du vil sette opp på din leseliste?
De fem bøkene som blir presentert i dette innlegget er:
- Caraval av Stephanie Garber
- The Bone Witch av Rin Chupeco
- Kastanjemannen av Søren Sveistrup
- Illvilje, en William Wisting krim, av Jørn Lier Horst
- Avklaringene av Hans Olav Lahlum
Informasjonen om bøkene er hentet fra bokens omslag.
To fantasy-bøker
Caraval av Stephanie Garber (2017, Aschehoug)
Dette er den første boken i en triologi, Caraval-serien.
Fra bokens omslag:
Scarlett Dragna har aldri forlatt den lille øya der hun vokste opp sammen med lillesøsteren Donatella og den strenge faren deres. Når hun blir lovet bort til en ukjent greve tror hun alt håp er ute for å få delta på det legendariske spillet Caraval, der publikum er en del av forestillingen.
Så får hun invitasjonen hun har ventet på hele livet.
Søsteren og en mystisk seiler drar Scarlet mred seg til Caraval. Her blir Donatella kidnappet av den geniale spillmesteren. Legenden.
Dermed må Scarlet redde søsteren, og hun blir dratt inn i et spill om kjærlighet, tap og magi.
The Bone Witch av Rin Chupeco (2017, Sourcebooks fire)
Dette er den første boken i en triologi, The Bone Witch-serien.
Fra bokens omslag:
Let me be clear, I never intended to raise my brother from his grave…
Tea is different from the other witches in her family. Her gift for necromancy makes her a bone witch, who are feared and ostracized in the kingdom. For theirs is a powerful, elemental magic that can reach beyond the boundaries of the living—and of the human.
Great power comes at a price, forcing Tea to leave her homeland to train under the guidance of an older, wiser bone witch. There, Tea puts all of her energy into becoming an asha, learning to control her elemental magic and those beasts who will submit by no other force. And Tea must be strong—stronger than she even believes possible. Because war is brewing in the eight Kingdoms, war that will threaten the sovereignty of her homeland…and threaten the very survival of those she loves.
Tre kriminalromaner
Kastanjemannen av Søren Sveistrup (Gyldendal, 2018)
Fra bokens omslag:
Forfatteren av den danske TV-serien Forbrytelsen er klar med sin første spenningsroman.
I en av Københavns forsteder gjør politiet et uhyggelig funn. En yngre kvinne er drept og etterlatt på en lekeplass. Den ene hånden hennes er skåret av. Over henne henger en liten kastanjemann.
Den unge etterforskeren Naia Thulin settes på saken. Som makker får hun den utbrente etterforskeren Mark Hess som nettopp blitt sendt hjem fra Europols hovedkvarter i Haag. Snart oppdager de at den lille kastanjemannen har fingeravtrykket til sosialminister Rosa Hartungs datter, som forsvant ett år tidligere. En mann har tilstått drapet på jenta, og politiet har regnet saken for oppklart.
Kort tid etter blir enda en kvinne funnet drept. På stedet finner politiet en ny kastanjemann, som også har fingeravtrykk fra den savnede jenta. Thulin og Hess leter nå etter en sammenheng mellom sosialministerens forsvunne datter og de myrdede kvinnene.
Etterforskerne kjemper mot klokken, de frykter at morderen har en plan og at flere liv står i fare.
Illvilje, en Wiiliam Wisting krim, av Jørn Lier Horst (Capitana, 2019)
Fra bokens omslag:
En «kald» sak blir varm igjen da levningene etter en ung jente blir funnet av en turgåer i Svartskog. Hun er drept og partert med samme signatur som seriemorderen Tom Kerr etterlot seg. Men Kerr sitter inne på fjerde året, og alt tyder på at det er mannen media døpte for Den andre, Kerrs medhjelper, som står bak.
Kripos og Adrian Stiller legger til rette for en rekonstruksjon der Kerr skal påvise hvor de kan finne liket etter en jente han nylig har tilstått å ha drept. Gjemmestedet er på Eftang, i Wistings politidistrikt, og det er han som får ansvaret for sikkerheten under rekonstruksjonen. Dessuten har Stiller gitt datteren hans, frilansfotografen Line, oppdraget med å dokumentere det hele. Men noe går fryktelig galt under rekonstruksjonen, og Wisting blir sittende med ansvaret for en rømt seriemorder og flere skadde politifolk. Igjen er både Tom Kerr og Den andre i fritt spill.
Avklaringene av Hans Olav Lahlum (Cappelen Damm, 2019)
Fra bokens omslag:
Oslo 14. august 2012
Den 22 år gamle idéhistoriestudenten Vegard får en telefon om at hans far ligger døende på Hamar sykehus etter en trafikkulykke. Bilisten er sporløst forsvunnet og omstendighetene forblir uklare. Vegard har ingen søsken og må søke to store avklaringer alene: Hvem var faren egentlig? Og hva skjedde da han døde?
Skjult i fortiden ligger et 25 år gammelt krimmysterium som den stille og snille faren aldri pratet med sønnen om. Var det faren selv som drepte sin kjæreste på en hyttetur ved Hamar – eller var det en av de fem andre ungdommene som var til stede? Tragedien fra 1987 har preget veien videre også for drapsofferets familie. Hennes unge niese blir etter hvert Vegards følgesvenn i jakten på sannheten. Også forholdet mellom de to blir etter hvert et spørsmål som trenger avklaring.
Avklaringene er en original historie om et far-sønn-forhold, men også en tankevekkende psykologisk roman om behovet for å få avklart store spørsmål i egen tilværelse. Ikke minst er det et spenningsladet krimdrama, hvor et gammelt og et nytt mysterium kobles sammen til en thrilleraktig avslutning.
Her er det mye å glede seg til!
Hvis du vil lese mine omtaler, finner du krimbøkene HER og fantasybøkene HER.